Hyppy tuntemattomaan

Eeva Kangas aloitti yritystoimintansa kuusi vuotta sitten irtisanomisen seurauksena. Kangas jäi tyhjän päälle ja hänen oli pakko keksiä tilanteeseen ratkaisu. Kangas onnistui saamaan ensimmäisen projektinsa, minkä seurauksena tie yrittäjänä alkoi.

– ­ Lähdin rohkeasti liikkeelle, olin yksinhuoltajaäiti ja täysin nollabudjetilla. Sain kuitenkin projektin ja uskalsin alkaa yrittäjäksi.

Kankaan yritys Fixui Oy tarjoaa ohjelmistosuunnittelua erilaisille ohjelmistotaloille sekä yrityksille. Yritys valmistaa asiakkailleen myös kotisivuja sekä erilaisia graafisia ratkaisuja.  Aluksi pääomaa ei ollut käytännössä lainkaan ja koko yritystoiminta oli aloitettava lähes tyhjästä. Yritystoiminta sai kuitenkin tulta alleen, kun hän sai itselleen yhtiökumppanin ja pääomaa yrityksen toimintaa varten. Hänellä oli käytössään tietokone, jolla pystyi toteuttamaan asiakkaan tilaaman projektin. Työtilana toimi silloin Oulussa sijainnut Yritystakomo, missä Kangas sai projektinsa valmiiksi sekä laati itselleen liiketoimintasuunnitelman.

Yritys alkoi kasvaa vauhdilla, sillä ensimmäisen työntekijänsä Kangas palkkasi vain pari kuukautta aloittamisen jälkeen. Näin hänelle jäi aikaa asiakashankintaan ja palveluiden markkinoimiseen. Tämän seurauksena Kangas hankki yritykselleen pienen työpisteen Oulun teknologiakylästä.

Alan kokemuksesta uskallusta yrittäjyyteen

Koulutukseltaan Kangas on prosessitekniikan diplomi-insinööri ja on ennen yrittäjyyttään toiminut erilaisissa tehtävissä kuten tutkijana yliopistossa ja vuosikymmenen ajan ohjelmistoihin erikoistuneessa yrityksessä.  Yrittäjäksi Kangas uskalsi lähteä rohkeutensa lisäksi samalta alalta hankitun kokemuksen ansiosta. Hän oivalsi alkaa tarjoamaan itsenäisesti samanlaisia palveluja yrityksille kuin entisessä työpaikassaan. Toimialan valintaan vaikutti myös halu tehdä sitä, mitä osaa parhaiten.

Tällä hetkellä yrityksessä on 9 työntekijää ja yritys on kovassa kasvuvaiheessa. Henkilöstö on tuplaantunut alkuvuodesta ja vielä olisi tilaa uusille osaajille. Yritys muutti myös uuteen toimitilaan syksyn alussa. Kangas kokee löytäneensä palveluillensa sopivat markkinat ja on saanut sijaa yritykselleen kilpailun keskellä.

– Me ollaan laajennettu aivan hirveästi tänä vuonna. Haluamme ensiksi vakiinnuttaa ja rauhoittaa nykyinen tilanne sekä saada tämä porukka tekemään aina vain parempaa työtä.

Yrityksen markkinointi lähellä sydäntä

Yrittäjänä Kangas kokee vahvuudekseen verkostoitumiskykynsä, minkä avulla on saanut hankittua tarvittavia kanavia yritysmaailmassa. Hän nauttii ihmisten tapaamisesta erilaisissa tapahtumissa ja yrityksensä palveluiden markkinoimisesta sekä myynnistä. Kangas kertoo myös riskinottokykynsä olevan ratkaiseva yritystoiminnassaan, sillä ratkaisuja on uskallettava tehdä, vaikka niihin liittyy aina pieni epävarmuus lopputuloksesta.

– Minulla on hyvä verkosto ja olen uskaltanut ottaa riskejä ja ottanut työntekijöitä, jotta itselläni jää aikaa myyntiin ja markkinointiin. Jos tekisin täysillä töitä, en kerkeäisi ollenkaan keskittyä palveluiden myymiseen.

Kangas näkee asiat kokonaisuuksina eikä pikkutarkka yksityiskohtien suhteen. Haasteellisinta onkin ollut talouspuolen tarkkojen lukujen kanssa toimiminen, mutta apua on onneksi saanut tilitoimistosta.

Eeva Kangas

Oulun seudun yrittäjänaiset ry:een Kangas liittyi noin viisi vuotta sitten ja toimiessaan miesvaltaisella alalla hän pohti, sopiiko joukkoon. Ennakkokäsitys osoittautui kuitenkin vääräksi ja tällä hetkellä hän toimii yhdistyksen tiedottajana.

– En ajattele, että löytäisin yhdistyksen kautta asiakkaita vaan toisia yrittäjiä ja siellä voi olla oma itsensä. Jäsenillä on samoja tuskia, joita voi purkaa toisille.

Yhdistyksellä on ollut suuri vaikutus yrittäjyyteen, sillä se toimii henkireikänä ja tukiverkostona yrittäjäarjen keskellä. Yhdistyksen tapahtumissa saa tukea omiin haasteisiinsa ja vastauksia kysymyksiin. Toiminnassa mukana oleminen onkin enemmänkin vapaa-ajan toimintaa ja hyvä tapa irrottautua yrittäjän kiireisestä arjesta.

Yrittäjänainen: Eeva Kangas

• Jäsen vuodesta 2012 lähtien

”Oulun seudun yrittäjänaisten kautta olen löytänyt itselleni tukiverkoston ja ystäväpiirin, joka ymmärtää.”

Teksti ja kuvat: Emilia Ollila