Oulu seudun yrittäjänaiset
Pro-Kaks Kotityöpalvelut

Annukka Kääriäinen

Jaa tarina somessa

Kasvuyritys kotityöpalveluista

Luomassa palveluyrityskulttuuria Suomeen

Kymmenen vuotta sitten työllistäviä kotityöpalveluyrityksiä ei ollut montakaan Suomessa, ja useat kotityöpalveluyrittäjät työllistävät edelleenkin vain itsensä. Annukka Kääriäinen on ollut rakentamassa Suomeen uutta palveluyrityskulttuuria.

– Kodit ja kotityöt ovat aina kiehtoneet minua, joten perustin Pro-Kaks Oy:n aputoiminimeksi Pro-Kaks Kotityöpalvelut vuonna 2009. Olen palkannut joka vuosi uuden työntekijän kotityöpalvelun puolelle, ja tällä hetkellä heitä on viisi. Pro-Kaks työllistää yhteensä 17 henkeä.

Keminmaasta kotoisin oleva Kääriäinen aloitti yrittäjätaipaleensa agentuuriliiketoiminta- mallilla toimivassa Pro-Kaks Oy:ssä. Vaikka agentuurimyyminen oli opettavaista ja antoisaa, Kääriäinen halusi laajentaa osaamistaan.

Pro-Kaks Kotityöpalvelut toimii Oulun talousalueella. Palveluihin kuuluvat kotisiivous, ruoanlaitto, pyykkihuolto, avustamispalvelut sekä pihan- ja puutarhanhoito. Kääriäisen mukaan 95 prosenttia kotityöpalvelujen kysynnästä on siivoamista.

– Asiakkaita on kaiken ikäisiä, mutta ehdottomasti suurin asiakaskunta ovat lapsiperheet ja työssäkäyvät.

Kotityöpalveluiden puolella on kysyntää, ja Kääriäisellä on jo paikkakuntakohtaisia laajennusaikeita. Koska laskennat ovat kesken, Kääriäinen ei paljasta aikeistaan vielä sen enempää.


Yrittäjäperheestä lähtöisin oleva Annukka Kääriäinen perusti siskonsa kanssa Pro-Kaks Oy:n vuonna 2006. Kolme vuotta myöhemmin hän perusti Pro-Kaks Kotityöpalvelut. Nyt kotityöpalvelualan kasvu- ja mikroyrittäjä Kääriäinen pyrkii Suomen Yrittäjänaisten hallitukseen.

Nuoren alan haasteet ja onnistumiset

Kotityöpalveluala on nuori ala. Omatoimisena yrittäjänä Kääriäinen on kuitenkin pärjännyt hyvin selvittämällä ja suunnittelemalla asiat etukäteen sekä laskemalla kustannukset tarkasti. Menestymisestä kertoo myös yrityksen saama Kotityöpalvelun laatusertifikaatti.

 Tällä alalla ei ole vielä guruja, jotka sanoisivat: tee asiat näin. Alaan liittyviä tilastotietoja on myös todella vaikea löytää. Nämä ovat ihan valtakunnallisia ongelmia.

Kotityöpalvelualalla palveluiden hintojen laskeminen ei ole mustavalkoista, sillä aineettomien palveluiden arvoa on vaikea mitata. Jos hinnoittelu menee pieleen, yritykselle tulee tappiota.

 Jokaisen palvelun kohdalla on mietittävä, mistä kaikkialta kustannuksia kertyy, kun tuotan palvelun. Pitää tuotteistaa, miettiä ja taas tuotteistaa.

Kotitalousyrittäjänä Kääriäinen on erityisen kiitollinen vuonna 2001 myönnetystä valtakunnallisesta kotitalousvähennyksestä, johon kaikki suomalaiset ovat oikeutettuja sadan euron omavastuun jälkeen. Ensi vuoden alusta kotitalousvähennys noussee 50 prosenttiin.

 Kotitalousvähennyksen myötä siivoojien työtilanne on kohentunut huomattavasti, ja harmaa talous on vähentynyt. Ihminen, joka ostaa palveluita, työllistää.


Annukka Suomen Yrittäjänaisten hallitukseen

Kasvu- ja mikroyrittäjä Kääriäinen on ehdolla Suomen Yrittäjänaisten hallitukseen. Äänestystulos ratkeaa lauantaina 24. syyskuuta Salossa. Jos Kääriäinen valitaan Suomen Yrittäjänaisten hallitukseen, hän lupaa puhua matalapalkka-alojen puolesta.

Naisvaltaisen alan aallonharjat ja karikot tunteva Kääriäinen aikoo ottaa hallituksessa kantaa muun muassa lasten sairastumisesta johtuviin poissaolokustannuksiin, joita Kääriäisenkin yritys on maksanut lukuisia kertoja.

 Alle 10-vuotiaan lapsen hoitokustannukset pitäisi siirtää yhteiskunnan maksettavaksi. Satunnaiset poissaolokustannukset saattavat tuntua pieneltä pulmalta, mutta ajan myötä niistä kertyy iso kustannuserä.


Koulutus pienentää yrittäjyyden riskejä

Parhaiten Kääriäinen on omaksunut yrittäjyyteen tarvittavat taidot koulutuksen kautta. Hän valmistui tänä keväänä laskentatoimen tradenomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta.

Aiemmalta koulutukseltaan Kääriäinen on siivoustyönohjaaja sekä Rastorin näyttötutkintomestari, joka arvioi yrittäjien ammattitutkintoja sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoja.

 Kaikkien yrittäjien pitäisi käydä jonkinlainen yrittäjyyteen ohjaava koulutus, sillä riskit vähenevät, kun tietää mitä tekee, ja samalla oma varmuus kasvaa. Yrittäjyys on viisasta riskien hallintaa.

Vaihteleva työ ja asiakaspalvelu ovat kotitalousyrittäjän työn suola. Työssään Kääriäinen nauttii eniten siitä, että näkee oman kädenjälkensä heti. Vaikka yrittäjyys on iso osa elämää, Kääriäinen neuvoo ottamaan aikaa myös itselleen.

 Ei pidä polttaa itseään loppuun. Kun yritys kasvaa, ei voi olla kaikkialla koko ajan. Rekrytoinnilla saa juuri sellaisia työntekijöitä kuin yritys tarvitsee.

Oulun seudun yrittäjänaiset ry
Yrittäjänainen: Annukka Kääriäinen

  • Jäsen vuodesta 2014 lähtien
  • Hallituksen jäsen ja virkistystoiminnan järjestäjä tämän vuoden alusta alkaen

”Oulun seudun yrittäjänaiset on monialaisten osaajien verkosta, jossa jokainen uskoo toinen toiseensa.”

Teksti ja kuvat: Emmi Issakainen

Jaa tarina somessa