Hammaslääkäriasema Kastellin Kruunu Oy

Katja Karimo

Jaa tarina somessa

Yrittäjänä kahdessa yrityksessä

Julkisen puolen hammaslääkärinä aloittanut Katja Karimo toteutti unelmansa ja ryhtyi yrittäjäksi. Karimosta tuli yksityishammaslääkäri, kun hän osti osakkeen Hammaslääkärikeskus Furkasta. Kymmenen vuotta myöhemmin Karimo perusti oman yrityksen, Hammaslääkäriasema Kastellin Kruunun. Nyt hän työllistää viisi työntekijää ja on menestynyt yrittäjä kahdessa yrityksessä.

Julkiselta puolelta yksityiselle

Katja Karimo valmistui hammaslääketieteellisestä Helsingin yliopistosta vuonna 1988. Samana vuonna hän muutti aviomiehensä kanssa Ouluun. Karimon hammaslääkärin ura alkoi julkisen puolen hammaslääkärinä Kempeleessä ja Muhoksella.

– Työskentelin kaksi vuotta julkisella puolella. Ajattelin aina, että jonain päivänä olen yksityishammaslääkäri ja yrittäjä. Yksityisellä puolella asiat vain sujuvat paremmin kuin julkisella.

Ei mennyt aikaakaan, kun Karimo jäi äitiyslomalle. Kotiäidin rooli ei kuitenkaan sopinut määrätietoiselle naiselle ja hän osti osakkeen Hammaslääkärikeskus Furka Oy:stä. Karimo tarttui unelmaansa ja aloitti yksityishammaslääkärinä vuonna 1990.

– Osakkeen myötä sain oman työhuoneen ja ensimmäisen työntekijäni, joka oli hammashoitaja. Nyt työllistän viisi työntekijää, kolme Kastellin Kruunussa ja kaksi Furkassa.


Katja Karimo

Päämäärätietoinen edelläkävijä

Oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Karimo oli työskennellyt kymmenen vuotta Furkassa. Uudistushaluinen Karimo ja hänen palkkaamansa suuhygienisti kehittivät toimintamallin, jossa Karimo ohjasi potilaita suuhygienistilleen hammaskiven poistoon, ennaltaehkäisyyn ja fluoraukseen. Oulussa tätä toimintamallia ei ollut koskaan aiemmin toteutettu yksityisellä puolella.

Vaikka toimintamallia oli käytetty julkisella puolella, monet yksityishammaslääkärit eivät sitä ymmärtäneet. Nyt jälkeenpäin suurin osa vastustelijoista toteuttaa samaa toimintamallia.

– Totesimme suuhygienistini kanssa toimintamallin toimivaksi, sillä potilaat olivat tyytyväisiä ja saimme työn hoidettua tehokkaammin. Perustimme yhdessä Hammaslääkäriasema Kastellin Kruunu Oy:n vuonna 2000.

Yrittäjän rooli kahdessa yrityksessä vaatii sitoutumista. Työtunteja kertyy, kun työpäivän aikana potilaita on useimmiten molemmissa yrityksissä. Yhdeksän tuntinen työpäivä on tälle yrittäjänaiselle lyhyt. Tosin työhönsä sitoutunutta Karimoa se ei haittaa.

– Nautin työstäni ja yrittäjänä pyrin ajattelemaan asioita pitkällä tähtäimellä. Yrittäjyys ei ole pelkästään työ, vaan se on elämäntapa.


Yrittäjät viranomaisten kynsissä

Perustaessaan Kastellin Kruunun Karimosta tuli toimitusjohtaja. Sosiaalinen Karimo nauttii eniten potilaiden kohtaamisesta. Potilastöiden lisäksi toimitusjohtajan työaikaa menee valtavasti paperitöihin, kun viranomaismääräykset lisääntyvät koko ajan.

– Pienyrittäjät väsyvät helposti, myyvät yrityksensä isoille firmoille tai lopettavat, kun viranomaismääräyksiä tulee koko ajan lisää. Varsinkin yrittäjä, joka tekee suorittavaa työtä työntekijöiden ohella, nääntyy helposti.

Karimon mielestä kansalaisen oikeudet yrittäjälle ja työntekijälle tulisi saada samanarvoisiksi. Yrittäjän äitiysvapaasta hänellä on omakohtaista kokemusta. Karimon yritykset ovat maksaneet viidesti työntekijän äitiysloman, mutta hän itse ei pystynyt pitämään äitiyslomaa, kun yrittäjän työ kutsui.

– Toinen lapseni syntyi vuonna 1991. Synnytin torstaina ja tulin maanantaina vauvan kanssa töihin. Ei siinä paljoa ehtinyt äitiydestä nauttimaan.

Viisi työntekijää työllistävä Karimo ei ymmärrä, miksi työntekijöiden työllistäminen on Suomessa niin kallista. Karimon mielestä Suomessa suhtaudutaan myös liian vakavasti konkurssiin. Jos suomalainen yrittäjä tekee konkurssin, hän on ikuisessa velkavankeudessa.

– Totta kai yrityksen pitää tuottaa, jotta menestyy. En kuitenkaan ymmärrä, miksi konkurssin tehnyt ei voisi perustaa uutta yritystä. Jos on kerran tehnyt konkurssin, se ei tarkoita, etteikö voisi menestyä toisella kertaa.


Kaiken A ja O on toimiva liikeidea

Kauppateknikon tutkinnosta ja Master of Business Administration eli MBA-tutkinnosta on ollut apua Karimon yrittäjätaipaleella. MBA on liiketaloustieteellinen koulutusohjelma, jonka voi Suomessa suorittaa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Koulutus on tarkoitettu lähinnä johtotehtävissä työskennelleille.

– Suoritin naisjohtajille suunnatun MBA-tutkinnon Oulun ammattikorkeakoulussa. Tutkinnosta on valtavasti hyötyä tänäkin päivänä. Kaikki koulutehtävät sai tehdä omasta yrityksestä, ja oli hienoa verkostoitua naisyrittäjien kanssa. Työn ohessa tutkinto oli rankka, mutta sitäkin palkitsevampi.

Yksityishammaslääkäreiksi aikovia Karimo kehottaa aloittamaan vuokralaisena, jolloin ei tarvitse paljoa alkupääomaa. Samalla saa ja jakaa ammatillista oppia muiden hammaslääkärien kanssa.

– Yrittäjän menestymisen A ja O on toimiva liikeidea ja halu yrittäjyyteen. Minulle toimiva liikeidea oli erilainen toimintamalli, johon uskoin, enkä antanut epäilijöiden lannistaa. Myös asioiden selvittäminen etukäteen auttaa. Kun selvittää asiat etukäteen kollegoilta ja muilta ammattilaisilta, välttyy yllätyksiltä.

Oulun seudun yrittäjänaiset ry

Yrittäjänainen: Katja Karimo

  • Jäsen 1990-luvulta lähtien
  • Pitkäaikainen hallituksen jäsen: aiemmin täydet 6 vuotta ja jatkaa nyt uutta hallituskautta
  • Vuoden 2016 alusta saakka koulutusvastaava, aiemmin vuokravastaava
  • Koulutusvastaavana Karimo on pitänyt kirjanpitoillan ja tutustumiskierroksia eri yrityksiin

”Oulun seudun yrittäjänaiset on tukiverkosto, jonka vain yrittäjänainen voi ymmärtää.”

Teksti ja kuvat: Emmi Issakainen

Jaa tarina somessa